luni, 25 martie 2013

Dragoste si respect pentru toate animalele - de ce nu ma duc niciodata la ..ZOO..

Am citit in aceasta seara un articol sfasietor, o poveste care m-a facut sa plang in hohote de cruzimea pe care o manifestam fata de alte suflete mai mici, din jurul nostru. Un act de egoism, cruzime si indiferenta..

"În anul 2007, când s-a intrat în Uniunea Europeană, în toată grădina mai rămăseseră doar Cezar şi doi urşi carpatini, la fel de subnutriţi, murdari, amărâţi. Pe 11 martie 2009, leul a fost ultimul care a părăsit grădina zoologică din Tecuci, după ce a fost desfiinţată. Moti­vul desfiinţării, unul cât se poate de firesc: "neres­pec­tarea flagrantă a măsurilor dispuse în autorizaţia de mediu". O sentinţă ce trebuia dată de mult. De atât de mult timp...

Un alt tânăr localnic, Bogdan Pohodnicaru, în vâr­stă de 29 de ani, a văzut leul chiar în ultimele zile ale şederii lui în captivitate. Îşi aminteşte şi acum ultimul său bilet la Zoo Tecuci... Nu-l mai văzuse de destulă vre­me, fusese plecat la Bucureşti, la studii, apoi la serviciu, venea mai rar pe acasă. Când l-a regăsit acolo, în aceeaşi cuşcă mizeră, atât de bătrân şi distrus, zice că s-a cutremurat. "Abia se mai târa pe podeaua aia de ciment, năpârlit până la piele, până la rană. Îşi pier­duse jumătate de coamă, fiindcă fusese sterilizat şi nu vasectomizat, aşa cum ar fi trebuit. Să vezi un leu fără coamă... E atât de umilitor! Când eram copil, îl visam mereu. Se făcea că intra la mine în casă. Mergea prin camera mea, mare, încet, elegant. Mă căuta, să mă mănânce. Iar eu stăteam sub plapumă şi îmi era atât de frică, uitându-mă la el cum păşeşte... Şi acum îl mai visez, uneori. A făcut parte din viaţa mea. Când mi-l amintesc, mereu mă gândesc la cei atâţia ani în care am trecut prin parcul ăla, la cum am crescut, la cum m-am schimbat, la serile în care veneam acasă şi apoi mă gândeam la el... El, care nu a făcut nimic. A stat închis şi ne-a scos pe noi afară, cu răgetele lui de tris­teţe, în fiecare seară...". Amintirea lui Bogdan este aceeaşi cu cea a lui Dan Ghiorghiu şi a majorităţii tine­rilor din oraş: "Două sentimente: frică şi milă totodată. Mai rar o asemenea combinaţie...". Şi zâmbeşte.
Şi mai spun băieţii ăştia frumoşi că şi noi, oamenii, am putea să învăţăm ceva din teri­bila putere de supravieţuire a acestui animal singuratic, o hotărâre de-a trăi, de a nu te lăsa biruit, care a depăşit toate legile firescului. "Dacă şi noi am avea în inimă măcar puţin din această forţă, cu siguranţă, lumea ar ară­ta astăzi altfel", spun ei.


Africa. Un miracol al reînvierii
Ei bine, încă din 2007, tocmai astfel de oameni tineri au făcut apel la o mulţime de organizaţii internaţionale, ca să-şi salveze leul de la moarte. "Leul nostru", aşa spun toţi, ca şi cum le-ar aparţine, într-un mod profund, ca şi cum ar avea un vechi legământ faţă de dânsul. Au reuşit să aducă în orăşelul lor, abia în martie 2009, una din cele mai puternice organizaţii de salvare a animalelor din lume, Vier Pfoten. Elicopter, maşini, o echipă de medici, cei mai buni specialişti în astfel de feline, atât de pretenţioase şi sofis­ticate ca fire. Când au văzut leul, efectiv, şi-au făcut semnul crucii. Starea lui de sănă­tate era critică, aproape letală. Se târa, nu păşea. Cu capul coborât până la pământ, din gură îi curgeau pe ciment bale albe. "Şi câţi ani are?... Nu se poate. Aşa a trăit tot tim­pul? E-un adevărat miracol că mai este în viaţă...". După ce l-au tranchilizat şi l-au scos din temniţa aceea tenebroasă, câţiva copii au cerut voie să vină să îl vadă mai de aproape. Mâinile lor au fost cele dintâi care l-au mângâiat  
vreodată, de când s-a născut. Primele fiinţe care i-au atins grumazul puter­nic, capul imens, fără coamă, pe care şi-o pierduse pe jumătate, ochii stinşi şi aproape orbi, de fiară bolnavă de-atâta însingurare, ce n-a privit niciodată decât ziduri cenuşii şi un chenar îngust cu gratii. Medicii au acţio­nat ca într-o situaţie de spital de urgenţă. Cezar a fost pus pe o targă şi, în nici două zile, a fost dus până în savanele cele mai calde şi binefăcătoare de la capătul Africii, acolo unde ar fi trebuit să trăiască dintotdea­una. În jurnalul lor, ei scriu cu reală emoţie despre scoaterea leului român din temniţă, despre acest drum foarte istovitor pentru el, despre teama continuă că l-ar putea pierde. Apoi, despre primii săi paşi pe pământ. Felul temător în care înainta, clătinându-se ca un nou-născut, refuzul iniţial de a ieşi din cuşca sanitară şi de a păşi mai departe, fiindcă în creierul său nu putea concepe ce-ar putea fi imensitatea aceea verde dina­intea lui - iarba!... A fost pentru prima oară în viaţă când a atins cu pi­cioarele pământul. Moale, reavăn şi cald. Este descrisă bucuria sa de a călca prin iarba înal­tă, de a simţi frea­mătul naturii, apoi fericirea nestă­vilită de a se azvârli spre libertate. Aici, specialiştii vorbesc şi de un alt miracol: în doar câteva săptămâni, leul şi-a revenit incredibil. Cazul i-a pus pe gânduri: un animal mu­ribund, care întinerea cu o rapiditate fan­tastică, de la o zi la alta. Musculatura i se întărea, în câteva zile s-a ridicat iarăşi, semeţ, pe umerii lui înalţi, scrutând cu privirea-i virilă orizonturile junglei. Blana i s-a deschis la culoare, devenind strălucitoare, deasă, fără urmă de năpârlire, iar coama i-a redevenit spec­taculos întreagă, bogată, galben-luminoasă. Când îl priveşti în două poze făcute la două săptămâni dis­tanţă, efectiv nu îl recunoşti. Era iarăşi rege, stăpân. Un animal superb, ager, ocrotit de Dumnezeu. Care întinerea către moar­te. Principalele sale medicamente au fost următoarele: iarba, pământul, savana, soarele... Dar, mai ales, li­bertatea.

Ultima şi singura iubire

În imensa rezervaţie din Africa de Sud, leul Cezar a mai trăit încă patru ani şi jumă­tate. O renaş­tere, un record de longevitate. În aceşti patru ani, şi-a retrăit întreaga viaţă năpăstuită, atât de demn, tumultuos şi plenar, aşa cum foarte puţini dintre oameni, chiar şi vitejii ieşiţi din închisori, reuşesc să o facă. În scurtă vreme, Cezar şi-a găsit o iubită, leoaica numită Car­men, exact de aceeaşi vârstă şi la fel de chi­nuită întreaga viaţă, ca şi el. Îngrijitorii de la Lionsrock vorbesc despre o "poveste de dra­goste", aproape omenească, care s-a născut între cei doi. Doi lei atât de bătrâni, veteranii întregii rezervaţii, uniţi prin suferinţă în li­bertate... Nedespărţiţi, alergau împreună, se îmbrăţişau tăvălindu-se prin ierburile porto­calii, luminoase, legănate de vânt, ale savanei africane... Au fost cele mai respectate anima­le din acest celebru parc inter­naţional, pentru puterea lor de-a supra­vieţui şi de-a se iubi până la moarte. Cezar a murit recent, pe data de 7 februarie 2013, la vârsta de 21 de ani. După doar 18 zile de la moartea iubitei sale. Dacă nu s-ar fi întâmplat decesul leoaicei Carmen, specialiştii susţin că leul din Româ­nia ar mai fi putut să trăiască ceva timp. Era puternic, ager, neînfricat. S-a stins de dra­goste, de jale, de regret faţă de toată existenţa lui neîmplinită, care ar fi putut fi altfel. Cezar este acum protagonistul unui film docu­mentar, numit "I'm a Lion" (Eu sunt un leu), realizat de cei de la organizaţia Vier Pfoten, care a făcut înconjurul lumii. O pledoarie pentru viaţă, pentru iubire, pentru puterea de a nu te lăsa învins niciodată.
Fericire tarzie, cu Carmen
 Dan Ghiorghiu şi Bogdan Pohodnicaru trăiesc de multă vreme la Bucureşti. La câte­va zile după ce au aflat de moartea leului lor, s-au întors în Tecuci şi s-au întâlnit acolo cu încă vreo douăzeci de "prieteni vechi", din copilărie. Băieţi tineri, la fel ca şi dânşii. Au stat împreună, într-o casă mare. N-au petre­cut, nu s-a dansat, n-au vorbit despre rock, cai putere, geci de piele, ţinte, nebunii şi mo­tociclete. Au văzut filmul despre "leul lor". Era scurt, doar de vreo 5 minute, dar ei l-au văzut cam de vreo 50 de ori, toată noaptea. O noapte întreagă n-au vorbit decât despre el, amintindu-şi. Unii dintre ei chiar au plâns, apoi au zâmbit, gândindu-se la cât de frumoasă a fost viaţa lor în perioada aceea, cât El trăia. "O, Doamne, ce-am mai îmbătrânit", au spus câţiva, cumva melancolic. În rest, n-au făcut mare lucru. Doar au stat acolo. Au stat împreună şi au vorbit toată noap­tea despre leu, ca la o pomană a unei rude apropiate."
Sursa: articol preluat integral de pe www.formula-as.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu