miercuri, 19 iunie 2013

Zece utilizari ale sunetului FASCINANTE!

Zece utilizari ale sunetului care te vor fascina
Oriunde mergem suntem inconjurati de sunete. Cu toate nu le dam prea mare importanta, acestea pot fi folosite in feluri in care nici macar nu ne gandim. Iata un top al celor mai interesante 10 utilizari ale sunetului, potrivit celor de la listverse.com


10. Vindeca cancerul
cancer-cure
Cercetatorii de la Spitalul Princess Grace din Londra au dezvoltat un sistem prin care distrug cancerul cu ajutorul sunetului. Procedura a fost un real succes, aceasta a distrus celulele canceroase ale pacientilor ce sufereau de cancer la prostata. Aceasta procedura, ce dureaza numai cinci ore, a fost aplicat la 192 de oameni, dintre care 92% au fost vindecati de cancerul la prostata. Procedura inca nu poate fi folosita de catre doctori, in spitale, ea necesitand anumite teste.


9. Fierbe apa
sunet
Dispozitivul ce fierbe apa a fost inventia unui saxofonist, in varsta de 92 de ani, pe nume Peter Davey. Dispozitivul este pus intr-un recipient cu apa, iar aceasta ajunge la temperature de fierbere in doar cateva secunde. Acesta cauta parteneri de afaceri pentru a-l comercializa.


8. Vindeca rani
sunetul vindeca ranile
Exista tehnologii ce vindeca rani cu ajutorul sunetului. Una dintre aceste tehnologii se numeste MIST si consta in pulverizarea unei solutii saline pe rana, iar apoi expuerea la sunete cu frecvente joasa.


7. Cresterea plantelor
planta sunet
In anul 1962, un cercetator de origine indiana a studiat un fenomen un pic mai ciudat. Sunetul poate spori cresterea plantelor. Anumite experimente au demonstrate ca muzica, in special de vioara are efecte pozitive asupra cresterii plantelor in timp ce genuri precum rock au efectul opus.


6. Releva geometria naturala
cimatica
Cimatica este stiinta formelor geometrice create de undele sunetului. Vocile umane, zgomotele de animale, notele muzicale, ba chiar si ecoul stelelor si planetelor, au forme unice. Cimatica este o stiinta tanara, in continua dezvoltare.


5. Stabilizeaza undele cerebrale
unde cerebrale
Robert Monro, fondatorul Instutului ce poarta acelasi nume, este pionierul unor sunete ce ajuta ascultatorii sa-si echilibreze, prin intermediul acestora, undele cerebrale in ambele emisfere.


4. Anuleaza zgomote
anuleaza sunet club
Doi cercetatori, John Paluska si Meyer Sound, au inventat un dispozitiv ce anuleaza “zumzaitul” deranjat din restaurate sau locuri publice. Dispozitivul consta intre 10000 si 100000 de dolari americani.


3. Levitatie
levitatie
Undele sunetului creeaza comprimari ale aerului intre doua farfurii, cea de deasupra ramanand in aer. Chiar mai mult decat atat, atunci cand o picatura de apa este prinsa intre cele doua farfurii ramane in aer.


2. Ecolocatia
ecolocatia
Liliecii si delfinii folosesc sunete de inalta frecventa pentru a-si crea o imagine mentala referitoare la locul in care sunt. Acelasi principiu este folosit si de anumite persoane nevazatoare.


1. Ultrasunete
ultrasound

Ultrasunetele sunt folosite in general in domeniul medical. Sunt folosite pentru a vedea fatul din burta mamei, de exemplu.

Sursa: articol preluat integral de pe stireazilei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu