luni, 13 august 2012

Meridianele Energetice din corpul uman

Energia ce „curge” in corpul nostru, asemenea vaselor sangvine, alcatuieste o geografie foarte complexa. Vechii invatati chinezi numesc aceste drumuri „meridiane”. Pe structura acestor meridiane s-a alcatuit baza medicinei traditionale chinezesti si a acupuncturii. De exemplu, o mare concentrare a punctelor de acupunctura se afla la nivelul urechilor, care fac legatura cu sistemul energetic al intregului corp. Dar fiecare dintre punctele energetice din corpul nostru are caracteristici proprii, mai mult sau mai putin dezvoltate.

Corpul uman este strabatut de 12 meridiane principale, care circula la suprafata corpului si alcatuiesc Marea Circulatie Energetica. Fiecare meridian controleaza cate o functie si/sau cate un organ. Denumirea celor 12 meridiane energetice a fost stabilita in functie de organele traversate; astfel avem: 
  • meridianul Ficatului
  • meridianul Plamanilor
  • meridianul Splinei-Pancreasului
  • meridianul Pericardului
  • meridianul Rinichilor
  • meridianul Stomacului
  • meridianul Intestinului Subtire
  • meridianul Intestinului Gros
  • meridianul Vezicii Biliare
  • meridianul Vezicii Urinare
  • meridianul Celor Trei Focare: superior, mijlociu si inferior
  • meridianul Vase-Sex.
In afara acestora, mai exista opt meridiane energetice, numite curioase, care circula in profunzimea corpului. Dintre cele opt meridiane curioase, doua le controleaza pe toate celelalte: Vasul Guvernor si Vasul de Conceptie.

Vasul Guvernor se inalta pe coloana vertebrala si pe cap, controland toate meridianele Yang, in timp ce Vasul de Conceptie urmeaza linia de mijloc de pe abdomen, piept pana la gat, gura si controleaza toate meridianele Yin. Aceste doua meridiane alcatuiesc Mica Circulatie Energetica sau Micul Circuit Ceresc.

Legea celor cinci elemente
In corpul uman sunt reprezentate toate cele cinci elemente. Fiecarui element i se atribuie cate un organ, respectiv cate un meridian, dupa cum urmeaza:
  1. Apa – Rinichi (Yin), Vezica Urinara (Yang);
  2. Lemn – Ficat (Yin), Vezica Biliara (Yang);
  3. Foc – Inima, cord (Yin), Intestin Subtire, Trei Focare, Vasul de Conceptie (Yang);
  4. Pamant – Splina-Pancreas (Yin), Stomac (Yang);
  5. Metal – Plamani (Yin), Intestin Gros (Yang).
Fiecare om, ca orice alta fiinta care se manifesta in univers, poate fi inteles in termenii celor cinci energii arhetipale: Pamant, Metal, Lemn, Apa si Foc. Desi toate aceste forte sunt prezente in fiecare dintre noi, exista un element care predomina in constitutia unei persoane.

Revenind la meridiane, acestea pot fi incadrate intr-o relatie duala. Ele pot fi de tip Yin (feminin) sau de tip Yang (masculin):
  1. Meridianele Yin curg de jos in sus si apartin organelor pline, care sunt plamanii, inima, splina, rinichii si ficatul. Organele de tip Yin au rolul de a transforma, stoca si distribui chi-ul si sangele in intregul corp. Aceste organe sunt afectate mai ales in cazul bolilor si afectiunilor de lunga durata.
  2. Meridianele Yang curg de sus in jos si apartin pielii, muschilor, dar si organelor goale: stomacul, intestinul subtire, intestinul gros, vezica biliara si vezica urinara. Organele de tip Yang hranesc corpul si elimina reziduurile, fiind adesea implicate in fazele incipiente sau acute ale bolilor.
Fiecare meridian are un numar fix de puncte, stabilit cu mii de ani in urma si ramas neschimbat pana astazi. Punctele se noteaza cu initiala meridianului caruia ii apartin, la care se adauga un numar de ordine. Numarul 1 il va avea intotdeauna locul unde incepe traseul extern al meridianului. Punctele clasice situate de-a lungul celor 14 meridiane sunt in numar de 365.

Chi-ul circula pe meridianele energetice facand un ciclu complet de 24 de ore. In acest interval, fiecare meridian are o perioada de maxim, dupa care urmeaza una de linistire, fiecare fiind de doua ore. Perioada de maxim este astfel:
Ficat 1:00- 3:00                              Intestin Subtire 13:00-15:00  
Plamani 3:00-5:00                         Vezica Urinara 15:00-17:00
Intestin Gros 5:00-7:00                  Rinichi 17:00-19:00 
Stomac 7:00-9:00                           Vase-Sex 19:00-21:00 
Splina-Pancreas 9:00-11:00           Trei Focare 21:00-23:00 
Inima 11:00-13:00                          Vezica Biliara 23:00-01:00 
Intre perioada de linistire si cea de maxim, meridianul functioneaza la un nivel moderat.

2 comentarii:

  1. DESCHIDEREA MERIDIANELOR SE ASOCIAZA CU DESCHIDEREA OCHIULUI AL TREILEA SAU MILIARDE DE OCHI LUMINOSI SI ERUDITI. ACOPUNCTURA ESTE O STIINTA CE REGLEMENTEAZA FUNCTIA NORMALA A ACESTOR MERIDIANE SI CULTURA FIZICA SI PSIHICA A OMULUI. PENTRU A PASTRA CURATE GHIDURILE SI A AVEA ACCES LA BAZA DE DATE A TEREI TREBUIE SA AI CREDINTA CURATA IN DUMNEZEU SI IN FORTA BINELUI SI A LUMINII. VALENTINA MOROSANU-LICENTIAT IN STIINTE ALE EDUCATIEI, MAGISTRU , DOCTOR, ACADEMICIAN.13.11.2015.

    RăspundețiȘtergere
  2. DESCHIDEREA MERIDIANELOR SE ASOCIAZA CU DESCHIDEREA OCHIULUI AL TREILEA SAU MILIARDE DE OCHI LUMINOSI SI ERUDITI. ACOPUNCTURA ESTE O STIINTA CE REGLEMENTEAZA FUNCTIA NORMALA A ACESTOR MERIDIANE SI CULTURA FIZICA SI PSIHICA A OMULUI. PENTRU A PASTRA CURATE GHIDURILE SI A AVEA ACCES LA BAZA DE DATE A TEREI TREBUIE SA AI CREDINTA CURATA IN DUMNEZEU SI IN FORTA BINELUI SI A LUMINII. VALENTINA MOROSANU-LICENTIAT IN STIINTE ALE EDUCATIEI, MAGISTRU , DOCTOR, ACADEMICIAN.13.11.2015.

    RăspundețiȘtergere