joi, 14 martie 2013

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Papa Francisc I

TOP 10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Papa Francisc I ! FOTO
Jorge Mario Bergoglio este noul Papa care se va numi Francisc I. Cardinalul Bergoglio are 76 de ani si este de origine argentiniana. Va prezentam mai jos cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti despre Papa Francisc I, potrivit heavy.com:
10. Episcop de Buenos Aires
episcop
La 20 mai 1992, Jean-Paul II il numeste episcop de Auca si episcop auxiliar de Buenos Aires. Acesta urca apoi in ierarhia catolica a capitalei, obtinand in sfarsit postul de cardinal la 21 februarie 2001.
9. Francisc I este primul papa de origine sud-americana.
papa non european
Argentinianul Jorge Mario Bergoglio, primul Papa venit de pe continentul american si primul iezuit care ocupa scaunul Sfantului Petru.
8. Are doar un singur plaman
nu are un plaman
Noul Papa si-a pierdut un plaman in urma unei infectii in adolescenta, insa expertii medicali afirma ca aceasta nu a limitat cel mai probabil energia si actinunile pontifului, potrivit NBC News.
7. Este un iezuit
iezuit
Cardinalul argentinian care a fost ales miercuri, spre surpriza generala, papa in locul lui Benedict al XVI-lea, este un iezuit auster, considerat a fi moderat si de o orientare reformista.
6. Este fiul unui imigrant italian
imigrant italian
Jorge Bergoglio s-a nascut la 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, in familia cu cinci copii a unui imigrant italian, muncitor la caile ferate.
5. Este impotriva casatoriilor persoanelor de acelasi sex
homosexuali
Cardinalul Jorge Bergoglio a avut pozitii impotriva avortului si eutanasiei, condamnand homosexualitatea, conform canoanelor apostolice, desi afirma ca persoanele homosexuale trebuie respectate ca toate celelalte. Bergoglio s-a opus legalizarii casatoriilor persoanelor de acelasi sex in Argentina. Jorge Bergoglio spune ca nunta intre homosexuali “distruge planul lui Dumnezeu”. “Este invidia demonului care incearca sa distruga imaginea lui Dumnezeu”.
4. Nu se regasea in clasamentul favoritilor
pariuri
Nu se regasea pe lista scurta a cardinalilor considerati favoriti in lupta pentru Sfantul Scaun si nici macar pe lista lunga a caselor de pariuri.
3. A participat si la conclavul din 2005, dar s-a retras din cursa
a participat si in 2005
La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, Jose Mario Bergoglio a fost considerat “papabil” si a participat la conclavul din anul 2005. Insa, Noul Suveran Pontif s-a retras din cursa. A fost principalul contracandidat al cardinalului Joseph Ratzinger, cel care a fost atunci ales drept lider al Bisericii Catolice, sub numele de Papa Benedict al XVI-lea.
2. Este un Papa obisnuit
cu autobuzul
El a renuntat la resedinta oficiala pentru a locui intr-un apartament modest, renuntand chiar la masina cu sofer pentru a calatori cu mijloacele de transport in comun. Noul papa obisnuieste chiar sa isi gateasca singur.
1. A criticat politicienii argentinieni
Argentina's President Fernandez de Kirchner gestures during a ceremony in Buenos Aires
Bergoglio a recurs adesea la cuvinte aspre pentru a caracteriza societatea argentiniana si politicienii si a avut o relatie dificila cu presedintele Cristina Fernandez si cu ultimul ei sot, Nestor Kirchner.

Sursa: articol preluat integral de pe caplimpede.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu