duminică, 12 mai 2013

Cele mai toxice 10 roci si minerale din lume!

TOP 10 Cele mai toxice ROCI si MINERALE din lume! FOTO
Sunt fascinante prin forma sau culoare, dar numeroase roci si minerale se dovedesc a fi toxice. Va prezentam mai jos unele dintre cele mai toxice roci si minerale din lume, potrivit listverse.com: 

1Coloradoite10. Coloradoita
Coloradoita este un mineral cristalin, recent descoperit, a carui structura este formata din mercur combinat cu telur, un alt metal extrem de rar si toxic. Asadar, coloradoita reprezinta o amenintare dubla in ceea ce priveste toxicitatea. Atunci cand este incalzit sau alterat din punct de vedere chimic, mineralul elibereaza vapori si un praf letal.



1Chalcanthite9. Calcantit
Cristalele albastre de calcantit sunt compusi din cupru, sulf, apa si alte elemente. Desi necesar corpului, cuprul continut in structurile de calcantit devine toxic in cantitati foarte mari. De altfel, cuprul devine solubil in apa si poate fi asimilat in cantitati mari de orice planta sau animal. Acesta trebuie manevrat de cercetatori cu foarte mare grija, intrucat cristalele sunt o amenintare reala.





1Hutchinsonite8. Hutchinsonita
Denumit astfel dupa John Hutchinson, un mineralog de la Universitatea Cambridge, hutchinsonita este un metal din taliu, plumb si arsenic, similar din punctul de vedere al masei atomice cu plumbul, dar mult mai periculos. Expunerea la taliu duce la caderea parului, afectiuni ale pielii si, de multe ori, chiar moarte.



1Galena7. Galena
Galena este principalul minereu din care se extrage plumbul, continand in plus si sulf. Galena este extrem de periculoasa pentru muncitori sau cercetatori, plumbul din acest minereu fiind o amenintare pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu.





1Asbestos6. Azbest
In vreme ce alte minerale sunt toxice si dauneaza mai degraba accidental, azbestul actioneaza direct la nivelul plamanilor. Azbestul reprezinta o categorie de minerale din siliciu, fier, sodiu si oxigen. Formatiunile de azbest pot fi cancerigene si se gasesc in cadrul oricarui set de roci din siliciu. Chiar si schimbarile meteorologice duc la o distributie naturala de azbest in atmosfera Pamantului, ceea ce face ca unii oameni sa prezinte urme de azbest in plamani.


1Arsenopyrite5. Arsenopirita
Un mineral asemanator piritei (sulfura de fier sau “aurul nebunilor”), arsenopirita este letala. In urma alterarii consistentei sale, mineralul degajeaza un puternic miros de usturoi, toxic si cancerigen. De altfel, doar manipulandu-l exista riscul inhalarii unor saruri periculoase.





1Torbernite4. Torbernit
Cristalele verzi in forma de prisme sunt de fapt depozite secundare de roci granitice, compuse din uraniu, fosfor, cupru si apa. Torbernitul poate aparea in granit, iar incalzit intr-o asemenea compozitie duce la eliberarea unor gaze letale.




1Stibnite3. Stibina
Stibina sau sulfura de amoniu arata ca argintul, tocmai din acest motiv cristalele metalice imense erau folosite in trecut pentru fabricarea ustensilelor de gatit. Cu toate astea, aceste cristale erau letale, otravind mancarea. Minele de langa Oksaku din Japonia au produs cele mai bune cristale de stibina din lume.


1Orpiment2. Orpiment
Sulfura naturala de arsenic are o culoare galbena, fiind folosita in trecut atat pentru fabricarea ustensilelor, cat si a vopselelor de pictat. Cristalele sunt letale si reactive chimic, gasindu-se cel mai adesea langa izvoarele termale. Si acest mineral degaja praf cancerigen, devenind si mai periculos odata ce este expus la lumina.


1Cinnabar1. Cinabru
Un mineral din categoria sulfurilor, cinabrul este cel mai toxic mineral de pe Pamant. Numele inseamna “sangele dragonului” si reprezinta principalul minereu al cuprului. Se formeaza langa vulcani si depozitele de sulf, cristalul de un rosu stralucitor fiind extrem de periculos. Odata ce i se schimba consistenta, cinabrul elibereaza mercur si duce la tremor, pierderea cunostintei sau chiar moarte.




Sursa: articol preluat integral de pe caplimpede.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu