joi, 17 ianuarie 2013

TOP 7 sfaturi simple pentru a scapa de stres!

Mai multi cercetatori din diferite tari au realizat diverse studii prin care prezinta cateva sfaturi simple pentru a scapa de stres.

• Incearca o guma de mestecat: 10 minute
17 guma de mestecatCercetatorii din Australia si Anglia au descoperit ca cei care mesteca guma in momente de stres se simt mai putin incordati si au nivelul cortizolului (hormonul stresului) din saliva mai scazut cu 18 la suta, scrie Huffington Post. “Mestecatul intensifica circulatia sangelui spre creier, ceea ce ne poate face sa ne simtim mai alerti – si ne poate distrage, de asemenea, de la factorii stresanti”, spune Andrew Scholey, coautor al studiului si directorul Centrului de Psihofarmacologie de la Universitatea Swinburne.
• Bea ceai: 12 minute
17 ceaiOamenii care au baut patru portii de ceai negru pe zi timp de sase saptamani au fost capabili sa se elibereze mai repede de stres si au rezultat ca avand niveluri mai joase de cortizol dupa un eveniment stresant, potrivit unui studiu de la University College din Londra. Componentele chimice din bautura plina de antioxidanti ne pot relaxa prin efectul pe care il au asupra neurotransmitatorilor din creier.



• Incearca un masaj acasa: 15 minute
Woman waiting for a massageJurnalul International de Neurostiinta a informat ca un masaj pe scaun, timp de 15 minute, facut de doua ori pe saptamana, poate diminua nivelul de stres, probabil prin calmarea sistemului nervos simpatic. Abordarea de “masaj acasa” este o alternativa eficienta. “Simpla rulare a unei mingii de tenis pe deasupra muschilor poate declansa o reactie similara”, spune Tiffany Field, directorul Centrului de Cercetare a Atingerii de la Universitatea de Medicina din Miami.


• Scrie despre stres: 20 de minute
Un studiu din 2010 cu privire la anxietate, stres si modalitatile de a le face fata a aratat ca scrisul despre un eveniment stresant pentru doar 20 de minute in doua zile a scazut nivelul de stres. Asezarea sentimentelor pe hartie pare sa organizeze gandurile, ajutandu-ne sa procesam experiente neplacute si sa eliberam emotiile negative.






• Asculta muzica pe care o iubesti: 30 de minute 
17 muzicaMuzica poate declansa emotiii pozitive si reduce nivelul de hormoni de stres. Un studiu din Jurnalul de Ingrijire Avansata (a pacientilor) a descoperit ca pacientii care ascultau cantece alese de ei au fost mai putin nelinistiti inainte de operatie. Imbunatateste-ti si mai mult starea dansand pe cantecele preferate pentru a elibera endorfine.






• Ia o pauza de la tehnologie: 45 de minute
17 pauzaPotrivit studiului unor cercetatori de la Universitatea din California, Irvine si din armata Statelor Unite, monitorizarea batailor inimii a aratat ca simpla verificare a mailului i-a pus pe participanti intr-o stare constanta de alerta, pulsul indicand prezenta stresului. “Am aflat ca inchiderea mailului diminueaza anxietatea”, a spus Gloria Mark, coautor al studiului.


• Fa curatenie in casa: 60 de minute
17 curatenieNatura repetitiva a treburilor casnice poate ajuta la eliberarea tensiunii. “Ne pierdem in ritmul de impaturire a hainelor sau de dat cu aspiratorul, ceea ce poate sa intrerupa cursul normal al gandurilor stresante si sa provoace un raspuns de relaxare din partea corpului.”, a explicat Herbert Benson, director emerit al Institutului Benson-Henry de Medicina pentru Minte si Corp de la Spitalul General din Massachusetts.


Sursa: mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu